Кремове срещу студа

Слънчевата светлина дава сигнал на мозъка ни да предизвика отделяне на хормоните на доброто настроение норадреналин и серотонин. Затова е толкова важно през този не толкова светъл сезон да прекарваме повече време навън. Трябва, естествено, преди това да се погрижим за кожата си. Късите ултравиолетови лъчи (UVB) не са толкова силни, но падат косо и са силно разпръснати, затова нарушават кожната бариера и кожата ни изсъхва. UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата и я състаряват, а те и през януари са достатъчно инвазивни. Затова, когато спортуваме през зимата, е добре да използваме мазен крем със защитен фактор срещу ултравиолетовите лъчи.

Кожата има нужда от специални грижи сега, тъй като студът я изсушава и се появяват бръчици, при това не само , при минусови температури. Много вредно е редуването на сухия, топъл въздух в помещенията и студения въздух навън.

Студът спира производството на естествената за кожата мазнина, топлината я изсушава. При този случай помага известно преобръщане на правилата - вместо вечер мазният крем се слага сутрин, а лекият - вечер. Сутрин е добре да избягваме лосиони, които обезмазня-ват кожата, и е необходимо по-рядко да правим пилинг. Трябва да употребяваме кремове, които действат като защита от студа и предпазват кръвоносните съдове на бузите.