Вирусни дерматози.

Кожните болести, предизвиквани от вируси, са голяма група разнообразни изменения на кожната покривка. Повечето от тях са безобидни образувания, които не предизвикват сериозни оплаквания, а само козметичен дискомфорт, когато са разположени по откритите части на тялото. Такива образувания са различните видове брадавици и папиломи, които имат връзка и с възрастта. Основен интерес представляват херпесиите вирусни образувания - обикновен херпес и херпес зостер.

Обикновеният или рецидивиращ херпес (херпес симплекс) най-често се локализира по кожата на лицето, главно около устните (лабиален херпес), или по половите органи (генитален херпес). Механизмът на заболяването се изразява в следното: вирусът от съответния тип постоянно пребивава в човешкия организъм и периодично се активизира в моменти, когато имунитетът е намален по една или друга причина. Именно в тези периоди се появява херпесното мехурче.

Херпес зостер се среща значително по-рядко от обикновения херпес. Причинителят му е същият вирус, който причинява и варицелата. Смята се, че след боледуване от варицела вирусът остава в организма в неактивно състояние, в някаква форма на равновесие с имунната система. Но ако равновесието бъде нарушено, например поради инфекциозно заболяване, простуда или общо намаляване на имунитета, вирусът се активизира и се появява характерният обрив - група мехурчета, най-често по хода на някой кожен нерв.