Кварцовата лампа и солариумът

През дългите, мрачни зимни дни всички жадуваме за топлина и слънце. Този копнеж се използва умело от производителите на осветителни тела, които създават изкуствена слънчева светлина. Тя се излъчва от кварцови лампи в т. нар. солариуми.

Принципно срещу тях няма възражения, стига да се използват разумно. Посещенията на солариума имат смисъл, ако искате да подготвите тялото си за предстояща почивка на морето или в южните страни. Те са безсмислени, скъпи и опасни за здравето, ако се извършват през цялата година. Дългогодишното интензивно облъчване с изкуствена ултравиолетова светлина (както и с естествена) води рано или късно до образуването на т. нар. селска кожа, каквато често се среща при моряците и селскостопанските работници, пребиваващи дълго време на открито. Повечето уреди излъчват ултравиолетова А светлина, която при неправилно дозиране става причина за появата на бръчки. Изкуствената светлина може да съдържа малка част ултравиолетови В лъчи.

Продължителното ултравиолетово В облъчване може да предизвика хронични увреждания като кафяви пигментни петна и др. Те обикновено се смятат за старчески петна, но всъщност са причинени от слънцето. Тъй като пораженията от ултравиолетовото облъчване (вкл. различните варианти на кожен рак) се проявяват едва на средна възраст, нужно е да вземете мерки при излагането както на естествена, така и на изкуствена светлина.