Слънчеви вълни и влияние върху кожата

Дълговълновата ултравиолетова светлина стига до най-дълбоките слоеве на кожата и може да нанесе непоправими вреди на тези, които излагат прекалено дълго тялото си на слънце. Кожата също е надарена с памет и пази спомена за всяко слънчево изгаряне. В най-добрия случай може да се получи алергия към слънцето или преждевременно състаряване, а в най-лошия - рак на кожата. Най-голяма е опасността от рак при хора, които често са получавали слънчеви изгаряния в детството си. Изследванията показват, че всяко изгаряне в ранна възраст повишава този риск 27 пъти. Ултравиолетовата А ветлина активира меланоцитите, които образуват багрилното вещество меланин. Той от своя страна зачервява и в същото време предпазва кожата.

Късовълновата ултравиолетова В светлина достига само до горните слоеве на кожата и предизвиква слънчеви изгаряния със сърбежи, болки и мехури. При умело дозирани слънчеви бани кожата реагира на ултравиолетовите лъчи с лек, здравословен загар. При това ергостсринът от кожата се трансформира във витамин D. Той от своя страна стимулира усвояването на калций от червата и включването му в строежа на костите и зъбите.

Ултравиолетовата светлина влияе добре при лечение на кожните болести. Тя подпомага отслабването, тъй като стимулира щитовидната жлеза, ускорява обмяната на веществата и води до изгарянето на повече калории. Състоянието на имунната система се подобрява, съпротивителните сили на организма се увеличават, издръжливостта и мускулната сила растат, сексуалните хормони се умножават, настъпва прилив на енергия и се установява душевно равновесие. Ала прекаленото облъчване с ултравиолетови лъчи може да нанесе и сериозна вреда на здравето и красотата. По нашите географски ширини е широко разпространена слънчевата алергия. Изразява се в малки пъпчици по раменете и деколтето, предизвикващи силен сърбеж. Те могат да бъдат причинени и от съдържащите се в повечето слънцезащитни средства мазнини, които в съчетание с ултравиолетовата светлина водят до алергични реакции. Затова препаратите, които използваме за защита от слънчевите лъчи, трябва да бъдат без мазнини и да предпазват както от ултравиолетовите А, така и от ултравиолетовите В лъчи. Освен това не бива да се гледа срещу слънцето без слънчеви очила, защото това води до увреждания на ретината и до временна или трайна загуба на зрението.