This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Защитна функция на кожата

Кожата изпълнява няколко основни функции на кожата
Защитна. Най-важната функция на кожата. Тя защитава вътрешните органи от механични увреждания, действието на химичните вещества в околната среда и др.

На повърхността на кожата винаги има микроби. Но те не могат да проникнат през здравата кожа, защото тя механично се освобождава от тях заедно с вроговените клетки. Докато целостта на епидермиса не е нарушена, той е непреодолима преграда за инфекциите. Но и една драскотина е достатъчна, за да успеят микробите да проникнат в разположените по-надълбоко тъкани и органи, вследствие на което се развива възпаление. Организмът започва
да се бори с проникналата навътре инфекция. Протича сложен процес, при който се изработват защитни вещества - антитела. Кожата взема активно участие в този процес.

СТРУКТУРА И ФУНКЦИИ НА КОЖАТА

Кожата е самостоятелен орган, който покрива цялата външна повърхност на тялото и се нуждае от грижи и почистване. Почистването трябва да се прави всеки ден: сутрин, за да се подготви кожата за „работния" ден, и вечер, за да се отстранят замърсяването и слоят мъртви клетки, който се е образувал на повърхността й през деня. Освен това по кожата полепват прах, сажди и др., които се натрупват в порите и по този начин нарушават и затрудняват обичайното й функциониране.

Кожата е своеобразна визитна "картичка. По нея може да се разбере доколко се грижите за себе си и какво е общото ви здравословно състояние. Наличието на кожни обриви, лишеи или черни точки говорят не само за нарушена обмяна на веществата, но и за преумора, нервно напрежение, неправилен начин на живот. Външният вид и състоянието на кожата - цвят, рисунък, еластичност, се променят и отразяват общото състояние на организма.

Кожата се състои от три основни слоя: външен - епидермис, среден - дерма, и вътрешен - хиподерма.

Хиподерма

Хиподермата е най-дълбокият подкожно-мастен слой. Той представлява мрежа от влакна, събрани на снопчета, а междинните пространства са запълнени с мастни клетки. Влакната засилват еластичността и здравината на кожата, а мастните клетки я предпазват от механични увреждания. Освен това мастните клетки ни предпазват от студа и придават определена форма на тялото. Тъкмо с тези клетки се борят много жени, като се опитват да намалят количеството им на някои места, а да го увеличат на други. Това е свързано с обстоятелството, че мастните клетки са разположени неравномерно в хиподермата: най-много са в областта на корема, ханша и бедрата.

Днес често може да се чуе изразът „киселинност на кожата". Какво означава това? Кожата е покрита със специална защитна водно-мастна емулсия, която се нарича още киселинна обвивка. Тя предпазва кожата от различни външни фактори - бактерии, прах и др. Нивото на киселинност на кожата (рН) е неравномерно и в различните участъци варира между 4,6 и 6,5.

Дерма

Основа на дермата, средния кожен слой, е колагенът - влакнест белтък, от който са формирани и сухожилията, и връзките. Дермата също се състои от два слоя. Първият е изграден от фини влакна, а вторият - от по-дебели. Тази структура предотвратява разтягането и разкъсването на кожата и защитава по-дълбоко разположените тъкани от механични увреждания. Дермата е около 20-40 пъти по-дебела от епидермиса. Именно тук са разположени мастните и потните жлези, нервите, кръвоносните и лимфните съдове.

Мастните жлези отделят специален секрет, който е необходим за нормалното функциониране на организма. Чрез потните жлези от тялото се извеждат излишната вода и вредни органични вещества. По този начин кожата облекчава работата на белите дробове и бъбреците.

Кожата е важен сетивен орган. Нервните окончания стигат до епидермиса, където се разположени чувствителни рецептори, с помощта на които се формират осезанието, усещанията за болка, натиск, топлина, студ.

Ролята на кожата в обмяната на веществата

Както вече споменахме, кожата наред с другите органи участва във всички видове обмяна на веществата в организма - водната, минералната, азотната, въглеродната, витаминната. Тя заема специално място във водната обмяна, тъй като е второто най- голямо хранилище (след мускулите), в което се събира вода.

Витаминната обмяна също играе голяма роля за жизнената дейност на кожата. Недостигът на витамин А (съдържа се в най-големи количества в рибеното масло, кравето масло, млякото, черния дроб, морковите, тиквата) се отразява върху работата на мастните жлези, пигментообразуването, формирането на роговия слой. Кожата става тъмна, суха, груба, лющи се и се пука. Появата на акне, напукване в ъглите на устата, себорея, копривна треска, чупливост на ноктите и косите също е свързана до голяма степен с недостига
на този витамин.

Витамин С се препоръчва при отпусната кожа, акне, лунички, заболявания на косата, дерматози. След прилагането му състоянието на кожата се подобрява. Витамин С оказва положителен ефект против стареенето на кожата. Недостигът на витамин С засилва
пигментацията. Източници на този витамин са основно зеленчуците и плодовете - тиквички, зеле, пресен лук, магданоз, цвекло, домати, репички, чесън, копър, портокали, лимони, грозде, вишни, ягоди, френско грозде, касис, ябълки, шипки, жълт кантарион, коприва,
глухарче и др.

Витамин Е, особено в съчетание с витамин А, се прилага при вяла, отпусната кожа, себорея, акне, дерматози. Богати на този витамин са бананите, вишните, касисът, лукът, морковите, магданозът. Има го и в много растителни масла - царевично, слънчогледово и др.

Витамините Н, К, Р, РР са от растителен произход и са необходими на кожата за храненето на клетките й, за заздравяването на наранената й повърхност и за предотвратяване на сбръчкването и отпускането й. Кожата се нуждае и от витамините от групата В (В1, В2, ВЗ, В6 и В12).

Сетивна функция на кожата

В кожата има огромно количество чувствителни нервни окончания. Допирът, натискът, студът, топлината, осезанието за предмети - всичко това се възприема чрез кожата. Различните нервни окончания, възприемащи едни или други въздействия, са разположени неравномерно по повърхността на кожата. Изчислено е, че на 1 кв. см кожа се падат 15 рецептора за студ, 4 за топлина, 25 тактилни (т. е. за допир) и 100-200 за болка.

Най-силна чувствителност към механични въздействия имат лигавицата на устните, върхът на езика и краищата на пръстите. Тактилната чувствителност е особено развита при слепите хора. Осезанието е сложно усещане, зависещо от дразненето на мускулната и на всички видове кожна чувствителност. При някои хора се наблюдава болезнено повишена или намалена кожна чувствителност. Повишена чувствителност най-често е налице при заболявания на вътрешните органи. Например при белодробни и сърдечни болести се повишава чувствителността на кожата в областта на лицето, шията, горната част на гърба и
корема.

Термо раулираща функция на кожата

Кожата регулира топлообмена между организма и външната среда. Когато се озовем в горещо място, кожата ни се зачервява и се покрива с пот, а при ниски температури - побледнява, настръхва, потенето спира. Тези прояви са свързани с механизма на топлинната обмяна между човешкия организъм и околната среда посредством кожата. В резултат на обмяната на веществата в тялото се произвежда топлинна енергия. Част от нея се поглъща от външната среда. Същевременно вътрешната температура на тялото остава постоянна, което се постига чрез много сложен процес, в който участва и кожата. Оптималната за човека температура на околната среда е от +18 до +20°С.

Здравият човек обикновено отделя 0,5-2 л пот за едно денонощие. При физическо натоварване, горещо време или заболяване това количество може да нарасне до 10 л и повече. Изпаряването на потта води до значително понижаване на телесната температура.

Дихателна функция на кожата

Кожата участва в газовата обмяна, макар и не толкова активно, колкото белите дробове.
През нея се отделят 2% от въглеродния диоксид, останалите 98% се отделят през белите дробове; 1% от поглъщания от организма кислород попада в него през кожната повърхност. Но кожата отделя за едно денонощие два пъти повече водни пари в сравнение с белити дробове. Газовата обмяна през кожата е аналогична по характер с белодробната. През кожата в организма прониква не само кислород, но и други газове и вещества. Това свойство се използва при различни лечебно-профилактични процедури (минерални бани и др.)

Епидермис

Епидермисът, от своя страна, се състои от два слоя, първият от които е повърхностен и се нарича рогов. Роговият слой предпазва организма от вредни химични въздействия и проникване на инфекции, предотвратява изсъхването на кожата.

В клетките на втория слой от епидермиса присъства пигментът меланин, който защитава кожата от вредното въздействие на слънцето. Под действието на слънчевите лъчи меланинът постепенно се натрупва в кожата и тя добива златист или кафяв оттенък, който е прието да се нарича загар или тен.

Очистваща функция на кожата

Кожата е способна да се очиства сама и в това отношение главна роля играят потните и
мастните жлези. Потта съдържа 98% вода, 1% натриев хлорид (готварска сол) и 1% органични вещества (пикочна киселина, амоняк и др.). Засиленото потене облекчава натоварването на бъбреците, което понякога се използва с лечебна цел при бъбречни заболявания. Чрез потта организмът се очиства и от вредни химични вещества, попаднали в него с храната, водата и лекарствата. В някои случаи лекарите съветват да се очисти организма, като изкуствено се засили работата на нотните жлези чрез сауна или приемане на потогонни средства.